Je wilt natuurlijk dat je hond vrolijk en gezond door het leven gaat. Jaarlijkse vaccinatie is daarom nodig om je hond tegen ziekten te beschermen. Dit begint al als hij of zij nog een puppy is.

Basis inenting:

Jonge pups zijn heel gevoelig voor virussen en een infectie heeft op deze leeftijd vaak een fatale afloop. Het immuunsysteem is op jonge leeftijd nog niet volledig ontwikkeld, waardoor de basis inenting wordt opgesplitst in 3 entingen. De meeste pups krijgen hun eerste vaccinatie wanneer ze 6 weken oud zijn, en na de eerste prik nog 2 maal rond de leeftijd van 9 en 12 weken. Na de laatste vaccinatie is de basisinenting compleet en is je pup langdurig tegen virale ziektes beschermd.

Titerbepaling
Voor we verder gaan wijzen we jullie graag op de titerbepaling. Dit is een bloedtest waarmee kan worden aangetoond of  jouw huisdier (nog) voldoende bescherming heeft tegen bepaalde ziektes. Zo voorkom je onnodig vaccineren wat voor negatieve bijwerkingen kan zorgen. In Nederland wordt de titerbepaling meestal afgenomen door de dierenarts door middel van de Vaccicheck.

Jaarlijkse vaccinatie: Kleine cocktail.

Na de basisenting is het belangrijk om jaarlijks in ieder geval tegen Weil en Para-influenza te vaccineren. Komt je hond vaak in aanraking met andere honden? Bijvoorbeeld als je hond naar een pension gaat, naar puppycursus of op een andere manier vaak met vreemde honden in aanraking komt. Dan is het raadzaam om ook tegen kennelhoest te vaccineren.

3-jaarlijkse  vaccinatie: Grote cocktail.

Om de 3 jaar is het raadzaam om te vaccineren tegen Parvo, Weil, Para-infuenza, Hepatitis Contagiosa Canis.

Ga je naar het buitenland?

Wanneer je met je hond naar het buitenland gaat is het verplicht te vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid). Kijk sowieso ruim van te voren per land naar de invoereisen. Er kunnen nog aanvullende regels van toepassing zijn. Voor de meeste landen moet de vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek worden toegediend. Bij puppy’s kan die pas vanaf 12 weken worden toegediend . Houd daar dus even rekening mee.

Ontwormen vóór de vaccinatie.

Ontwormen van je hond is sowieso aanbevolen voor een goeie gezondheid. Daarnaast is het goed om te weten dat ontwormen twee weken voor de vaccinatie een betere immuniteitsopbouw na vaccinatie geeft.

Naast vaccinaties en ontwormen is het ook raadzaam om je hond nog tegen vlooien en teken te beschermen. Vraag voor meer informatie even na bij je dierenarts wat voor jouw hond het beste is.