In een grijs verleden heb ik mijn paraveterinair- diploma gehaald op het Groenhorst College in Barneveld. Onderdeel van de opleiding was ook dieren EHBO. Niet alleen handig voor als mijn eigen dieren eerste hulp nodig hebben, maar vooral bedoelt om als assistente in de dierenartspraktijk de eerste opvang van zieke en gewonde dieren te kunnen verzorgen, wanneer de dierenarts net even visites aan het rijden is. Daarnaast moet een assistente aan de telefoon kunnen inschatten of een klant met zijn huisdier het nog even kan aanzien, een afspraak voor later op de dag kan maken, of wel nu met gillende vaart naar de praktijk moet komen.

Bij Proteq Dier & Zorg hebben we een klein EHBO-boekje voor dieren. Deze zijn gratis te verkrijgen via oa dierenartsen, fokkers en trimsalons. Van al het promotiemateriaal dat wij beschikbaar stellen, zoals; kleurplaten, stikkers en folders, is het EHBO-boekje verreweg het meest populair. Blijkbaar vinden wij dierenliefhebbers het belangrijk te weten wat te doen als onze viervoeter opeens wat sip uit zijn ogen kijkt, zijn staart tussen de deur krijgt of de hele boel onder kotst. Goed nieuws dus voor alle honden en katten in Nederland!

verzeker uw huisdier

Nu vraag ik mij af hoeveel mensen het boekje ook daadwerkelijk bestudeerd hebben en/of, nog beter, uit hun hoofd hebben geleerd. Want als Boris met een bebloed pootje de bosjes uit komt heeft u het boekje vast niet bij u, midden in het bos. Mocht u dat wel hebben (het is een klein boekje dus op zich past hij in een binnenzak) dan heeft u niet de tijd om rustig pagina 4 “wat te doen bij…” op te zoeken in het boekje.

Als ervaren huisdierbezitter blijft u kalm en gaat u niet gillend om hulp door het bos rennen. Want wat we tegenwoordig wel allemaal bij ons hebben is een telefoon, met natuurlijk het telefoonnummer van onze dierenarts opgeslagen bij de contacten. U belt de dierenarts en krijgt de goedopgeleide, paraveterinaire assistente aan de telefoon. Zij verteld u het pootje zo goed mogelijk te verbinden, (sjaal, t-shirt) en z.s.m. naar de praktijk te komen.

Wat doe je dan als beginnend huisdierbezitter? Toch maar in paniek door het bos rennen op zoek naar een ervaren huisdierenbezitter? Of zorgen voor een zekere basiskennis van huisdieren EHBO… Wandelt toch een stuk rustiger.

Laten we uw kennis eens testen, ook leuk voor degene die denkt het allemaal wel te weten:
1. Wat te doen als uw hond met zijn staart een kaars omslaat en daarbij zijn staart verbrand?
2. Wat te doen bij een bloeding aan het oor van uw hond of kat?
3. Wat te doen als uw huisdier een wesp inslikt? (en daarbij gestoken wordt)

Bent u benieuwd naar de antwoorden? Kijkt u hiervoor op pagina 3, 5 en 6 van het Proteq Dier & Zorg huisdieren EHBO boekje.