Een van de voorwaarden die we stellen voor het afsluiten van de verzekering is dat je je huisdier goed verzorgt. We geven daarbij aan dat je huisdier jaarlijks gevaccineerd moet worden.

Maar wat is vaccineren nu eigenlijk, hoe werkt een vaccinatie in het lichaam van je huisdier? Hoe kan een klein prikje of een beetje vloeistof in de neus ervoor zorgen dat je huisdier niet of veel minder ernstig ziek wordt?

Tijdens mijn opleiding heb ik van een leraar een sprekende uitleg gekregen die ik hier graag met jullie wil delen.

Een eigen leger

Roland en Aartje Het lichaam van mens en dier is voorzien van zijn eigen leger. Een leger wat het lichaam verdedigt tegen aanvallen (van ziektekiemen) en wat helpt opruimen als er ongelukken en rampen zijn gebeurd.

Wanneer het lichaam wordt aangevallen door ziektekiemen, gaat er een groep soldaten op de vijand af om er mee af te rekenen. Soms gaat dit goed, soms redden ze het niet in hun eentje en worden de hulptroepen ingeroepen en soms redden ze het niet en wordt het lichaam erg ziek en overlijdt. Als de aanval wel wordt overwonnen en het lichaam geneest dan heeft het leger van de aanval geleerd hoe deze vijand vecht en hoe ze er doeltreffend op kunnen reageren.

Het leger trainen

Sommige ziektes zijn dermate ernstig dat de kans groot is dat het leger de aanval niet kan afslaan en dat het lichaam hier aan zal overlijden. Ziektes zoals parvo en hondenziekte bij honden, kattenziekte bij katten en de ziekte van weil en rabies bij hond en mens, zijn dermate gevaarlijk dat we het leger het liefst voorbereiden op een mogelijke aanval van deze ziekteverwekkers.

Door de vijand te verzwakken en door het leger gecontroleerd kennis te laten maken met de tactieken van de vijand, krijgt het leger de kans om de vijand te leren kennen en een goede verdediging op te bouwen zonder het risico te lopen dat de vijand dit conflict wint. Hierdoor kan het leger oefenen en een strategie ontwikkelen die voor deze vijand op maat is gemaakt. Mocht het lichaam onvoorzien in contact komen met deze ziekteverwekker, dan is de afweer van het lichaam hierop voorbereid en kan de aanval snel worden afgeslagen.

Omdat er wel sprake is van een aanval kan het lichaam ondanks de vaccinatie wel ziekteverschijnselen vertonen. Ze zullen in de meeste gevallen milder zijn als wanneer er geen vaccinatie heeft plaatsgevonden. Een vaccinatie heeft dan ook alleen zin als dit gebeurd bij een lichaam wat gezond is.

U kunt zich de volgende scene misschien wel voorstellen:
Het leger is druk in gevecht met een ziekteverwekker die een serieuze aanval uitvoert. Het ziet er goed uit en het leger is aan de winnende hand tot het moment dat het leger in de rug aangevallen wordt door een verzwakt leger (van de vaccinatie) dat met zuignappen op de soldaten schiet. Hier gaan de soldaten nog steeds niet dood van, maar de aandacht is afgeleid en de echte vijand krijgt hierdoor kans om door te breken en het lichaam echt ziek te maken. Ook als het leger ondanks deze afleiding de echte vijand heeft kunnen verslaan, heeft de vaccinatie geen zin gehad. Het leger heeft immers geen gelegenheid gehad zich te concentreren op de training die het verzwakte leger van de vaccinatie had moeten geven.

Wees er dus op tijd bij en laat je huisdier vaccineren als hij nog gezond is!

Vergoedt Proteq Dier & Zorg ook vaccinaties?

Als u bij uw Proteq Dier & Zorg Comfort dierenverzekering de Vaccinatie + Crematie Dekking hebt afgesloten vergoeden we de kosten van preventieve vaccinaties, bijbehorende consulten en documentatie die bij de vaccinaties horen, tot een bedrag van € 65,- per 12 maanden. Binnen dit bedrag mag u er ook voor kiezen om een titerbepaling te laten uitvoeren. Een titerbepaling is een bloedtest waarmee wordt gekeken of uw huisdier (nog) voldoende bescherming heeft tegen bepaalde ziektes.