In Nederland zijn er hele mooie wandelingen te vinden. Zowel eendaagse wandelingen als meerdaagse wandelingen. Van rondjes van 5 kilometer tot routes van wel 700 kilometer. Voor ieder wat wils en genoeg te ontdekken! Wil je eens lekker met je maatje op stap? Dan hebben wij een paar tips voor je. Zo zorg je ervoor dat het voor jullie allebei een leuke ervaring wordt.

Een wandeling van 15 kilometer is wat anders dan een blokje om. Dus zorg dat je goed voorbereid bent. De eerste stap is natuurlijk besluiten waar jullie heen gaan. Hou daarbij rekening met de lengte van de route, de weersomstandigheden en of honden wel toegestaan zijn op de hele route. Op de website van Staatsbosbeheer vind je veel verschillende wandelroutes waar honden toegestaan zijn.

Meenemen:

 • Water en drinkbakje: Jullie moeten beide goed gehydrateerd blijven tijdens het wandelen. Niet overal is schoon drinkbaar water te vinden voor je hond. Daarom is het altijd slim om zelf water mee te nemen.
 • Eten en snackjes: Wandelen is vermoeiend en kost veel energie. Zorg daarom dat je voldoende eten mee hebt. Let op! Een hond heeft ongeveer 30% meer eten nodig dan normaal bij een lange wandeling.
 • EHBO kitje: Met onder andere desinfecteer middel, steriel gaas, tape en natuurlijk een tekenpen.
 • Opruimzakjes: Zodat je je omgeving schoon achterlaat.
 • Handsfree lijn: Moet je hond een groot gedeelte van de wandeling aan de lijn lopen? Dit kan erg vermoeiend worden voor je armen. Een goed alternatief is dan om een handfree lijn mee te nemen. Dan zit je hond goed vast en heb jij je armen vrij!
 • Rugzakje: Honden kunnen heel goed een gedeelte van de last dragen. Met een speciaal hondenrugzakje kan hij bijvoorbeeld zelf zijn eten dragen.

Training:

 • Conditie: Heb je een hond die niet gewend is om lange wandeling te maken? Dan kan je niet verwachten dat die ineens lekker 15 kilometer gaat lopen. Net als mensen eigenlijk. Het is dus verstandig om eerst goed te trainen en de afstand geleidelijk op te bouwen.
 • Behendigheid: Onderweg kom je allerlei obstakels tegen. Zoals veeroosters, hekken en schrikdraden. Je kan van te voren je hond al trainen om hier mee om te gaan. Dat is voor jullie allebei wel zo fijn.
 • Gehoorzaamheid: Een hond die goed luistert is natuurlijk altijd prettig, maar op een lange wandeling zeker.

Onderweg:

 • Pauzeren: Zorg ervoor dat jullie genoeg pauzeren om even iets te drinken en uit te rusten.
 • Andere dieren: Op lange wandelingen kom je vaak veel andere dieren tegen. Zoals schapen, koeien, paarden, maar ook grote grazers als Schotse runderen. Zeker als je door weilanden loopt. Zorg dat je hond dan aan de lijn zit en de dieren niet lastig valt.
 • Geboden: Misschien overbodig, maar hou je aan de geboden die je tegenkomt. Ruim onderweg ook altijd je spullen op en hou je omgeving netjes. Dan blijft het voor iedereen leuk.

Natuurlijk zorg je ook dat je goed verzekert op pad gaat, mocht er onverhoopt toch iets misgaan: https://www.proteqdierenzorg.nl/hondenverzekering/onze-verzekeringen/

Zelf tips? Laat het ons weten in de comments.