Hou je net als wij ontzettend van dieren en wil je het liefst met zo veel mogelijk samenwonen? Dat kunnen we ons heel goed voorstellen! Meerdere katten of meerdere honden gaat vaak wel goed. Maar hoe gaat dat nou met verschillende diersoorten onder elkaar? Een kat spreekt natuurlijk geen ‘honds’ en andersom.

Katten en honden samen.

Katten en honden zijn van nature geen vijanden maar kunnen wel problemen met elkaar hebben. Zo verschillen ze in karakter en communiceren ze op verschillende manieren. Hierdoor kan al snel miscommunicatie ontstaan. Katten en honden gebruiken dezelfde signalen om te communiceren. Deze betekenen alleen niet hetzelfde! Bijvoorbeeld: als een hond kwispelt is dit uit blijdschap. Je kat vat dit echter op als ‘pas op want ik ben heel erg gestrest’!  Katten zwiepen namelijk alleen met hun staart als ze geïrriteerd zijn. Deze verwarring ontstaat ook wanneer je hond zijn voorpoot optilt met als bedoeling ‘Wil je spelen?’. Voor je kat is dit het signaal dat het nu een prooi is en je hond zo zal toeslaan.

Ondanks de verwarring in communicatie betekent het niet dat honden en katten niet goed samen kunnen leven.  In tegendeel, er zijn talloze voorbeelden waarbij hond en kat dit prima doen en zelfs dikke maatjes zijn. Zeker als ze vanaf jongs af aan al aan elkaar hebben kunnen wennen zijn ze in staat om elkaars ‘taal’ te leren begrijpen.

 

Honden en katten met knaagdieren of vogels.

Honden en katten zijn roofdieren, knaagdieren en vogels zijn prooidieren. Van nature zien katten en honden knaagdieren en vogels als hun prooi. Laat ze daarom ook nooit samen in 1 ruimte als je er zelf niet bij bent. Het kan anders zomaar zo zijn dat het helemaal misgaat op een onbewaakt moment, met fatale gevolgen voor je knaagdier of vogel.

Het beste is om knaagdieren in een afgesloten beveiligde omgeving als een kooi te houden. Liefst ook met een huisje zodat ze uit het zicht van je hond of kat kunnen kruipen. Als je hond of kat de hele tijd gefixeerd bij de kooi gaat zitten kijken, wordt je knaagdier alleen maar gestresst. Hetzelfde geldt als je een vogel hebt. Zet de kooi buiten het bereik van je kat of hond. En als je je vogel laat rondvliegen zorg dan dat je kat of hond niet in dezelfde ruimte kan.

De meeste dieren kunnen dus prima samenleven zolang je maar goed rekening houdt met de verschillende behoeftes. Vooral tussen de zogenoemde prooidieren en roofdieren samen. Hieronder volgen 4 tips!

Beter te voorzichtig dan te nonchalant.

Houd alles goed in de gaten en laat de dieren nooit onbewaakt alleen zijn! Natuurlijk heb je op YouTube video’s gezien van konijnen of parkieten die lekker tegen een hond aankruipen, maar zoals met alles zijn er altijd uitzonderingen.. Je kunt maar beter te voorzichtig zijn dan dat het misgaat!

 

Observeer en onderneem actie

Jij kent je eigen huisdieren natuurlijk het beste. Let daarom goed op hoe ze zich gedragen. Is je hond enthousiast aan het kwispelen en blaast je kat? Of is je kat wel heel gefixeerd op je parkiet aan het letten, klaar voor de aanval? Twijfel niet en grijp meteen in.

 

Ieder zijn eigen plek.

Verschillende diersoorten hebben verschillende behoeftes. Geef iedereen een eigen plek in huis om te kunnen slapen, te eten en om zich lekker terug te kunnen trekken zonder gestoord te worden.

 

Houd prooidieren en roofdieren van elkaar gescheiden.

Katten en honden jagen van nature. Hoe lief ‘Bello’ of ‘Felix’ ook is, je kunt het ze niet verwijten als ze in een onbewaakt moment zich niet kunnen beheersen. Een wilde parkiet of konijn weet instinctief ook om bang te zijn voor zo’n groot dier, maar in huiselijke sfeer leren ze ons te vertrouwen. Ze klimmen bij ons op schoot of op de schouder en zijn daardoor minder alert.

 

Als je ervoor kiest om meerdere huisdieren te houden waarvan een van de dieren kwetsbaarder is dan de ander, neem dan je verantwoordelijkheid. Wees altijd voorzichtig met introduceren en laat roofdieren nooit onbewaakt achter met prooidieren! Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je met meerdere dieren prettig samen in 1 huis kan wonen.