Zo af en toe zie je ze op het strand rennen of in het bos. Hondjes van kleine rassen die als een speer gaan en dan ineens zo af en toe 3 of 4 passen een achterpootje niet gebruiken en hinken en daarna weer als een bezetene doorrennen. Ze lijken geen pijn te hebben. Ze zijn vrolijk en enthousiast. Deze hondjes hebben een loszittende knieschijf die er steeds naast schiet. Of zoals het officieel heet: habituele patella luxatie. Het is een aandoening die veel voorkomt bij kleine hondjes en die niet altijd problemen geeft. Het hondje in het voorbeeld heeft er geen pijn van op dit moment.

Hoe kan het nu dat de knieschijf los zit?

Roland en Aartje De knie is een complex gewricht wat bestaat uit botdelen, banden en stoot- en glijkussentjes. Het bovenbeen is door een flink aantal banden verbonden met het onderbeen. Tussen het boven- en onderbeen zitten de meniscussen; kussentjes die ervoor zorgen dat deze botten in de juiste plek boven elkaar staan en de knie op de goede manier draait. Een andere manier waarmee het kniegewricht op zijn plek wordt gehouden is de knieschijf. Het is een stukje bot wat met een peesplaat aan de dij van het boven- en met een andere peesplaat aan het onderbeen vast zit en wat in een geultje aan de bovenkant van het kniegewricht ligt. Als de knie in beweging komt glijdt de knieschijf door het geultje. Dit alles samen zorgt dat de knie goed kan functioneren. Ook als het bovenbeen en onderbeen niet helemaal netjes recht boven elkaar staan.

Patella luxatie betekent letterlijk Knieschijf op de verkeerde plek. Hij ligt dan net naast het geultje en blokkeert zo de beweging van het gewricht. Er zijn verschillende redenen waarom een knieschijf uit het geultje zou kunnen gaan. Het kan komen omdat het geultje te ondiep is (denk aan een knikkerbaan zonder randjes) of omdat de pezen die de knieschijf op zijn plek houden te slap zijn. Het is ook mogelijk dat de stand van de botten van het boven- en onderbeen ten opzichte van elkaar zo afwijkend is waardoor de knieschijf als het ware een beetje uit het geultje wordt getild. Zo’n knieschijfje wat opzij is geschoten schiet meestal snel weet terug op zijn plek. Al rennend kan een hondje 3 a 4 passen zijn knie niet gebruiken maar daarna doet hij het weer als vanouds.

Bij sommige dieren zit de knieschijf te vaak buiten zijn geultje. Of wil hij helemaal niet meer terug. Bij deze dieren is het belangrijk dat er operatief wordt ingegrepen. Afhankelijk van de reden waarom de knieschijf eruit schiet wordt gekozen voor een specifieke operatie. Zo kan het geultje worden uitgediept, er kan een teugel worden geplaatst om de knieschijf recht boven het geultje te houden of er kan een aanpassing van de stand van de aanhechting van de pees op het bot worden gedaan waardoor de knieschijf niet meer wordt opgetild maar netjes in het geultje terecht komt. Soms worden er technieken gecombineerd.

Aangeboren aandoening

Patella luxatie is een aandoening die de hondjes van hun ouders hebben meegekregen. Het is een aangeboren afwijking. Het geultje is niet goed aangelegd of de stand van de pootjes is zo dat de knieschijf niet door het geultje glijdt. De aandoening komt vooral voor bij honden van de kleine- of mini rassen zoals de chihuahua, dwergpincher, Jack russel terriër. Maar ook andere kleine hondjes en kruisingen kunnen er last van hebben en ook sommige kattenrassen hebben er last van (bv de Main Coon en de Abesijn).

Hondenverzekering

Omdat het een aangeboren afwijking is die zoveel voorkomt, vergoeden we de kosten voor de operatie van de patella luxatie niet wanneer u een Bewust Verzekering heeft afgesloten. In de Comfort Verzekering zijn deze kosten wel meeverzekerd.