In de warmere landen van de wereld, bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië, komt een parasiet voor die voor heel veel problemen zorgt bij de hond.

Het gaat om de parasiet Leishmania infantum. Deze parasiet wordt in een onvolwassen staat overgebracht door het zandvliegje; een klein stekend insect dat bij het inspuiten van stoffen (die de bloedstolling remmen) ook Leishmania overbrengt. Hierna huist de onvolwassen parasiet in de cellen van de huid en ontwikkeld zich tot de volwassen stadium waarin het zich ook vermeerderd en verspreidt door het lichaam. De parasiet vestigt zich o.a. in de lymfeknopen en de milt. Daar kan de parasiet langdurig blijven leven zonder problemen te veroorzaken. Door bijvoorbeeld een verlaging van de weerstand kan de infectie actief worden en klachten gaan veroorzaken.

Symptomen van Leishmania

Roland en Aartje Leismaniasis geeft wisselende symptomen, maar vrijwel altijd zijn er problemen met de huid. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van bultjes aan de oorschelp, huidschilvers aan de oren, ellebogen en hakken, kale plekken rond de ogen, zweertjes aan de rand van slijmvliezen, bleker worden van de neusspiegel en kleur van de voetzooltjes.

De symptomen kunnen heel beperkt aanwezig zijn, maar er kan ook sprake zijn van schilvering, zweertjes en bultjes over grote delen van de huid. Honden kunnen gewicht verliezen, sneller moe zijn en minder geïnteresseerd zijn in de omgeving of zelfs “depressief” lijken. Daarnaast kunnen er klachten zijn als veel drinken en plassen, braken, problemen met de ontlasting, minder eetlust, oogontstekingen.

De parasiet leeft in de afweercellen van het lichaam (macrophagen) en is daardoor erg moeilijk te bereiken. Er zijn verschillende behandelingen voor Leishmania mogelijk, maar in Nederland wordt voornamelijk gebruik gemaakt van het middel Alopurinol®.

Honden die geïnfecteerd zijn met Leishmania zullen in de meeste gevallen hun leven lang drager van de parasiet blijven. Er kunnen perioden zijn waarin de klachten weg zijn, maar zodra de weerstand iets afneemt door bijvoorbeeld een andere ziekte of stress kunnen de klachten weer de kop op steken.

Infectie voorkomen

Een infectie met Leishmania is te voorkomen door uw hond voor vertrek naar gebieden waar de parasiet voor komt, te behandelen met een antiparasitair middel wat geregistreerd is voor het gebruik tegen zandvliegjes zoals bijvoorbeeld Scalibor® of Advantix®.

Vraag bij uw dierenarts of het zandvliegje voor komt op uw vakantiebestemming en welk middel voor uw hond het best geschikt is.