Mensen leren hun kinderen van jongs af aan om het niet te doen, maar voor honden en katten is het helemaal niet verkeerd; spelen met eten.

Spelen met eten is gezond

Honden en zeker katten zijn (van nature) echte jagers en daarom gewend om moeite te moeten doen voor hun eten. Die moeite hoeven ze als je trouwe huis-viervoeter niet te doen, want er staat altijd een heerlijk gevuld bakje eten voor ze klaar. Er is daarom niks op tegen om het voeren een beetje voor ze te bemoeilijken door er een spel van te maken. Daarnaast vinden ze het leuk om uitgedaagd te worden, kun je het spel zo opzetten dat je kat of hond er meer door gaat bewegen en vinden je harige vrienden de aandacht vaak geweldig.

Om je op weg te helpen volgen hieronder een paar suggesties.

Gooien met brokjes

Roland en Aartje Het klinkt misschien een beetje gek, maar je huisdier vindt het maar wat leuk. Gooi een deel van de portie brokjes door de kamer, zodat je hond of kat er achteraan moet rennen. Gooi niet alle brokjes tegelijk, maar doe het brokje voor brokje. In het begin kan je ze beter niet te ver weg gooien, zodat je huisdier begrijpt wat de bedoeling is. Als hij er eenmaal aan gewend is kan je de brokjes verder of hoger door de kamer gooien.

Eten in huis verstoppen

Verstop eens wat eten door het huis. Leg bijvoorbeeld een brokje onder een doosje of achter een kussen en laat je huisdier op jacht gaan naar zijn voeding. Ook hierbij geldt dat je in het begin makkelijk moet starten en het daarna moeilijker kan maken. Gebruik niet steeds dezelfde plekken, want dat heeft je harige vriend zo in de smiezen. Om het extra moeilijk te maken kan je ook gebruik maken van kokers, dozen met een deksel of papieren zakken.

Voor de hond: balletje balletje

Het bekende spelletje met de drie bekertjes en het balletje, wie kent het niet? Zet drie bekers omgekeerd op tafel en stop onder 1 van de bekers een brokje. Doe dit zo dat je hond goed kan zien waar het brokje ligt. Laat hem een tijdje wachten en geef hem daarna toestemming om te gaan zoeken naar het brokje. Als hij het gevonden heeft, mag hij zijn prijs houden. Zodra de hond het spelletje snapt, kan je het moeilijker maken door de bekers (niet te snel) met elkaar van plaats te laten verwisselen.

Voedingsspeeltjes

Tegenwoordig zijn er een hoop leuke en uitdagende voedingsspeeltjes voor je hond of kat te koop. Denk bijvoorbeeld aan wiebelende speeltjes waar je een brokje in kan verstoppen, speelballen waar af en toe een brokje uit komt rollen of voedingsbakken in de vorm van heuse doolhoven en puzzels die opgelost moeten worden. Let er wel op dat je in het begin je hond of kat laat zien wat de bedoeling van het speeltje is.

Tip: Een bekende bedenker van voedingsspeeltjes is Nina Ottosson.