Heb jij dat, dol op katten maar op het moment dat je in de buurt komt beginnen je ogen te jeuken en begint je keel te kriebelen. Je bent allergisch. Je bent niet de enige. Ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking is allergisch voor katten. Waarvoor ben je precies allergisch en wat kun je er tegen doen?

FEL- D1
De stof die een allergie opwekt is FEL-D1. Dit allergeen wordt gemaakt door de talg- en speekselklieren. In sommige gevallen wordt FEL-D1 ook aangetroffen in de urine van katten.

Soorten allergie
Doordat het allergeen op verschillende plekken wordt gemaakt kun je allergisch zijn voor:
– Huidschilfers (meest voorkomend)
– Haren
– Speeksel

Symptomen
Jeukerige huid
Bulten en/of rode plekken
Rode & tranende ogen
Geïrriteerde keel, & neusslijmvliezen
Hortende & piepende ademhaling
Jeukende neus & keel
Verstopte neus of loopneus
Benauwdheid & ademhalingsproblemen
Hoofdpijn
Langdurige niesbuien
Vermoeidheid & lusteloosheid
Droge & branderige ogen
Hoesten

Maatregelen thuis
Om je huis zo FEL-D1 vrij mogelijk te houden, raden we je aan om een speciale hypoallergene stofzuiger te gebruiken of eentje met een HEPA-filter.
Daarnaast zuivert een luchtreiniger met UV- of HEPA-filter 99% van de kattenallergenen uit de lucht in je huis. Geen overbodige luxe dus.

Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen of medicijnen die een allergische reactie tegengaan of verminderen. Voor je hieraan begint, bespreek dit altijd eerst met je huisarts.

Welke kattensoort?
Niet alle katten geven een even erge allergische reactie. Er zijn zelfs een paar rassen waarbij de kans op een reactie een stuk kleiner is. Mocht je dus allergisch zijn en toch een kat willen, dan zou je kunnen kijken voor een:
– Sphynx, Don Sphynx, Peterbald
– Devon Rex, Cornish Rex, LaPerm
– Siberische katten en Abessijnen
– Blauwe Rus
– Siamees
– Allerca

Test altijd vooraf wat het effect van deze katten op jou is!! Ondanks dat de kans kleiner is, is het geen zekerheid dat je geen reactie krijgt. De verleiding is groot om zo’n leuk, ondeugend, schattig beestje in huis te nemen. Toch zonde als je deze binnen de kortste keren weer de deur uit moet doen. Daarom is het verstandig hier afspraken over te maken met je verkoper. In het geval je toch allergisch blijkt te zijn dan kan de verkoper een ander plekje voor de kat zoeken.

Zelf nog tips? deel ze met ons!

Meer weten over FEL-D1, neem dan eens een kijkje op onze bronnen:
Do hypoallergenic dogs and cats exist?
Hypoallergenic cat breeds