De meeste katteneigenaren wisten dit al, maar omdat het toch nog te vaak voorkomt is het niet verkeerd om nogmaals te delen.  Want kantelramen kunnen levensgevaarlijk zijn voor je kat, soms zelfs met fatale afloop. Waarom?

Staat je kantelraam open dan kan je kat hierin klem komen te zitten. Ook al denk je misschien ‘dat doet die van mij nooit’, dit is soms moeilijk in te schatten als je kat achter een vliegje of een vogel aangaat en zo door het raam springt.

Nieuwsgierige huiskatten proberen naar buiten te springen door een kiepraam, maar kunnen klem raken tussen het schuin staande raam en kozijn. Ze kunnen zich niet afzetten en kunnen daarom geen kant op. Als ze eenmaal vast zitten kunnen ze zichzelf niet bevrijden.

Hoe zorg je dat je veilig thuis je raam open kunt hebben?

  • Plaats een hor of tralie voor het raam. Niet alleen aan de zijkant, maar ook aan de bovenkant. Je wilt niet dat je kat via een kast of gordijn alsnog naar buiten kan springen!
  • Is je raam open, stop een handdoek tussen het raam, zodat de kat niet in het smalle gedeelte kan glijden. Doe dit alleen als het raam zich op de begane grond bevind. Op hogere verdiepingen is het van belang dat de kat op geen enkele manier naar buiten kan springen.
  • Geen hor of tralie? Houd ramen dan dicht als je van huis bent. Laat dit ook weten aan een eventuele tijdelijke oppas. Zij zien misschien niet het gevaar, het is dus altijd goed om ze hieraan te herinneren.

Frisse lucht in huis is heerlijk, maar zorg voor veiligheid voor je kat!