Anne (1985) is maatschappelijk werker en woont in Friesland. Door een hersenbloeding waardoor haar linkerkant minder goed werkt heeft ze last van vermoeidheids- en pijnklachten. Via haar schietvereniging kwam ze in aanraking met een hulphond van een ander lid, en heeft ze een aanvraag in gang gezet om zelf voor een hulphond in aanmerking te komen. We spraken met haar over Nelson, haar eerste hulphond. Ze heeft Nelson sinds april 2016 via de Gaus Geleide- en Hulphondenschool; Een organisatie die mensen begeleid met het vinden van een hond en honden opleid tot hulphond in samenwerking met gastgezinnen.

Kun je wat vertellen over Nelson?

Nelson is mijn eerste hulphond, het is een Goldendoodle. Ik heb hem sinds april 2016. Hij is leergierig en wil graag werken. Daarnaast is hij sociaal, let goed op mij en houd van knuffelen. Een geweldige hond!

Kun jij je de kennismaking met Nelson nog herinneren?

Hij werd aan mij voorgesteld tijdens het oriëntatie gesprek. Ik had toen een andere hond op het oog, dus heb ik Nelson niet bewust opgeslagen. Achteraf gezien is het een super match geweest. Hij werd gebracht en lag eigenlijk al vrij snel heel ontspannen op zijn kussen en keek alsof hij wou zeggen “ik vind het wel prima hier, laat mij maar hier hoor”.

Hoe heb je het trainen met Nelson ervaren?

De eerste periode was erg vermoeiend maar ook leerzaam. Het is enorm leuk hoe je ervaart dat je ingespeeld raakt op elkaar en zo elkaar gaat aanvoelen. Deze periode heeft er zeker aan bij gedragen dat we nu een geweldig team zijn.

Moest Nelson nog veel leren?

De dingen die ik belangrijk vind kan hij. Mocht ik tegen iets nieuws aanlopen, leer ik hem die nieuwe handeling aan. Wel is het belangrijk om alles te onderhouden, dit is geen opgaven. Samenwerken met je hond in het leukste wat je kunt doen. Ik geniet als ik zie dat hij het naar zijn zin heeft.

Wat heb jij zelf geleerd met deze training?

Dat mijn houding en toon erg belangrijk zijn als ik iets wil van Nelson. Hij is erg gevoelig voor mijn stemming en dat helpt mij erg om positief te blijven.

Doet Nelson altijd wat je van hem vraagt?

Het is en blijft een hond. Dus soms heeft hij ook zijn eigen wil. Dit is niet meer dan normaal en geeft ook helemaal niet. Het is een top hond en wil echt werken dus ik heb geen last van zijn honden streken. Ik moet er vaak om lachen. Mensen zijn jaloers op hoe goed hij luistert maar het is geen robot. Dat zou ik ook niet willen!

Wat doet Nelson voor jou?

Deuren open en dicht doen, waaronder de koelkast. Spullen van de grond oprapen. Wasmachine in en uitruimen. Was uit de wasmand halen zodat ik ze op kan hangen. Helpen met mijn kleding uittrekken. Het aangeven van zijn riem.

Wat betekent Nelson voor jou?

Door Nelson kom ik meer buiten omdat ik meer energie overhoud en minder pijnklachten heb. Ik onderneem veel meer, heb meer vrijheid gekregen en zit beter in mijn vel. Daarnaast durf ik meer omdat ik weet dat hij mij helt als het nodig is maar ook op mij let. Door hem durfde ik met oud jaar naar buiten. Hij was niet bang voor de knallen, dus was ik ook minder bang.

Hoe ziet een dag met Nelson er uit?

Ik sta op, hij geeft mijn kleding aan. Daarna laat ik hem uit en gaan we samen naar het werk. Daarnaast doe ik aan schieten waar hij mee naar toe gaat. Hij vind dit altijd erg leuk, Op mijn werk helpt hij mij als ik dingen laat vallen of met het uittrekken van mijn jas. Alle collega’s zijn inmiddels verliefd op hem. Hij heeft zijn eigen kussen en haalt af en toe aandacht bij mij of mijn collega’s. Dit is geen probleem omdat hij hier in principe gewoon vrij is. Hij is praktisch altijd bij mij, er zijn plekken waar ik hem niet mee naar toeneem zoals het zwembad of de tandarts. Verder gaat hij eigenlijk overal mee naar toe.

Heb je een leuk verhaal over iets wat je met Nelson hebt meegemaakt?

Het leukste is misschien wel dat ik coördinator ben bij het Rode kruis. Nelson gaat daar natuurlijk altijd mee naar toe. Hij is daar inmiddels zo ingeburgerd dat hij een eigen vrijwilligersnummer heeft en een profiel met foto op het intranet. Ook heeft hij op mijn werk zijn eigen naam op het presentiebord.

Wat brengt de toekomst voor jou en Nelson

Genieten van elkaar en een goed team blijven is mijn wens.

Heb jij nog een boodschap voor mensen die geïnteresseerd zijn in het worden van een gastgezin?

Een hulphond is zoveel meer dan een hond die zaken kan oprapen of aangeven. Het is een maatje die door zijn hulp meer vrijheid geeft en zo eenzaamheid en isolement voorkomt. Hierdoor kan ik veel meer doen en geniet ik meer van het leven. Dat kan thuiszorg niet geven!

Honden als Nelson zijn heel belangrijk in het leven van mensen zoals Anne. De Gaus Geleide- en Hulphondenschool is dan ook doorlopend op zoek naar gastgezinnen voor hun puppy’s! Ben je ook geïnteresseerd om een gastgezin te worden? Vraag vrijblijvend om meer informatie via puppycoach@gaus.nl of kijk op http://www.gauspuppycoach.nl/

Wil je meer lezen over Nelson? Kijk op zijn eigen facebookpagina: https://www.facebook.com/Hulphondnelson/