Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 50% van de huisdieren in meer of mindere mate te dik is. Net als bij mensen brengt overgewicht bij katten de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Maar hoe kan je eigenlijk zien of je kat te dik is? En wat moet je doen als je poezebeest inderdaad te dik blijkt te zijn?

Waarom zijn zoveel huisdieren te dik?

De belangrijkste oorzaak van overgewicht bij katten is dat ze te veel eten krijgen (en daar vrijwel niks voor hoeven te doen) en niet genoeg bewegen. Daarnaast kunnen er nog een aantal andere oorzaken zijn van overgewicht. Zo kan de leeftijd van het dier invloed hebben op het gewicht (oudere dieren bewegen meestal minder en verbranden daardoor ook minder) en kan het castreren/steriliseren van je kat invloed hebben op het gewicht (hierdoor verandert het metabolisme van je dier). Tot slot zou het nog zo kunnen zijn dat je kat een aandoening heeft die ervoor zorgt dat hij te zwaar wordt. Raadpleeg daarom altijd eerst even je dierenarts voor je je kat zomaar op dieet zet!

Is mijn kat te dik?

cindy en haar kat De dierenarts kan het beste beoordelen of je huisdier echt te dik is, maar vaak kan je het zelf ook signaleren. Als je de ribben van je kat niet kunt voelen of de taille niet goed meer ziet, is je harige vriend aan de zware kant. Op onderstaande afbeelding kan je de verschillen in gewicht zien voor een kat.

Risico’s van overgewicht bij katten

Net zoals bij mensen is ook bij dieren overgewicht een grote factor in het ontstaan van verschillende aandoeningen. Bij katten is overgewicht zelfs één van de belangrijkste oorzaken van suikerziekte. Het is voor je kat dus van groot belang dat je het gewicht goed in de gaten houdt. De meest voorkomende aandoeningen door overgewicht bij katten zijn:

  • Verhoogde kans op suikerziekte
  • Verhoogde kans op blaasproblemen
  • Slechte conditie en sloomheid
  • Hart- en longproblemen
  • Bot- en gewrichtsproblemen

Streefgewicht bepalen en afvallen

Alle katten hebben een ideaal gewicht voor hun grootte, ras en activiteitenniveau. Dit streefgewicht kan je door je dierenarts laten vaststellen; deze kan je ook vertellen hoe je je kat het beste op gewicht kan krijgen, bijvoorbeeld door dieetvoeding te adviseren en je handige tips te geven om je kat op een eenvoudige manier meer te laten bewegen. Maak het eens moeilijker voor je huisdier om zijn eten te vinden (door het te verstoppen of door zogenaamde voedingsspeeltjes te gebruiken). Hierdoor moet je kat meer calorieën verbranden voor hij kan eten.