Vorige maand heb ik geschreven over het evenwicht en de samenwerking tussen proprioceptie (het besef waar de delen van het lichaam zijn ten opzichte van elkaar en de zwaartekracht), het evenwichtsorgaan en de ogen. Deze keer wil ik het hebben over een afwijking die bij oudere honden veel voor komt en die het evenwicht en proprioceptie volledig in de war gooit. Het geriatrisch vestibulair syndroom. Ook GVS genoemd.

Symptomen

Bij deze aandoening ontstaat binnen een paar uur een verstoring van het evenwicht. Honden kunnen slecht hun balans houden of vallen om. Ze hebben een scheve stand van de kop waarbij vaak 1 oor lager hangt en naar de grond gehouden wordt. Ze kunnen omvallen en heel ernstige gevallen op de grond nog “tollen” waarbij ze over de rug draaien (zoals kinderen die van een zandheuvel af rollen) De ogen van een hond met geriatrisch vestibulair syndroom bewegen vaak heen en weer in de oogkassen (nystagmus). De honden kunnen braken.

Een paar voorbeelden:

In het volgende filmpje is de beweging van de ogen (nystagmus) van een hond met geriatrisch vestibulair syndroom te zien.

In het volgende filmpje is een hond met geriatrisch vestibulair syndroom te zien die alweer (of nog) kan lopen.

Komt het nog goed?

Geriatrisch Vestibulair syndroom is een aandoening die er erg dramatisch uit kan zien. Het moet voor een hond ook heel onaangenaam zijn om last te hebben van de aandoening. Gelukkig is in vrijwel alle gevallen het ergste binnen een paar dagen voorbij. Het kan een paar weken duren voor het volledig is genezen. Soms houdt een hond een beetje scheve stand van de kop maar meestal is er niets meer te merken aan een hond die hier last van heeft gehad.

Oorzaak en behandeling

Het is niet bekend wat deze aandoening veroorzaakt. Omdat het een aandoening is die vrijwel altijd bij oudere honden voor komt denkt men dat de oorzaak ligt in de veroudering van het evenwichtsorgaan maar mogelijk ligt (ook) een oorzaak in de hersenstam. Hier worden de prikkels van het evenwichtsorgaan doorgegeven naar de grote hersenen. De informatie van de proprioceptie wordt via het ruggenmerg en de hersenstam doorgegeven aan de grote hersenen. De informatie van de ogen gaat direct naar de grote hersenen en komt niet eerst langs de hersenstam. De informatie van het evenwichtsorgaan wordt via de hersenstam doorgegeven aan de grote hersenen. Als er problemen zijn in het doorgeven van de informatie door de hersenstam dan zullen 2 van de drie informatiebronnen niet de juiste informatie aan de hersenen kunnen geven om balans te kunnen houden.

Behandeling

Het geriatrisch vestibulair syndroom ziet er soms verschrikkelijk uit maar gaat in de regel binnen enkele dagen tot weken spontaan over. De dierenarts zal uw hond echter vaak een middel tegen misselijkheid en braken geven en in sommige gevallen een ontstekingsremmer om eventuele zwellingen die aan de aandoening ten grondslag kunnen liggen te doen slinken. Geduld en rust zijn echter de belangrijkste medicijnen.

Zorg

U kunt uw hond helpen zich prettiger te voelen. Zorg ervoor dat hij in een ruimte ligt met zo min mogelijk geluid en beweging. Houdt het licht in de ruimte gedempt. Houdt het eten en water onder zijn bek, hij kan zelf niet goed bepalen waar hij zijn hoofd naartoe moet bewegen om erbij te kunnen. Geef smakelijk, licht verteerbaar eten in kleine porties.

Verzekering

Het consult en de medicijnen die de dierenarts uw hond geeft en voorschrijft in verband met het geriatrisch vestibulair syndroom zijn verzekerd in de Comfort Verzekering en in de Bewust Verzekering.