Geur is voor katten van onschatbare waarde. Het vertelt ze niet alleen in wiens territorium ze zich bevinden maar bijvoorbeeld ook waar hun eten zich bevind en of dat eten wel gegeten moet worden (is het vers of aan het rotten). Al vanaf hun geboorte gebruiken katten, als ze nog niet kunnen zien, hun reukvermogen om hun moeder en haar tepel te kunnen vinden. Maar waar gebruiken ze hun reukvermogen nog meer voor en hoe geven ze zelf hun geur af?

Geur afgeven

Katten gebruiken hun eigen geur om hun territorium te markeren. Dit doen ze door hun eigen geur op verschillende manieren af te geven.

Hoewel je het zelf niet ruikt geeft je kat zijn geur aan je af als hij je kopjes geeft. Ook als je hem aait neem je zijn geur over. Op deze manier claimt een kat jou als het ware. Een andere manier om geur af te geven is het krabben met de nageltjes. Deze geur is iets minder sterk en komt van de zweetkliertjes onder zijn voetkussentjes. Tot slot markeren katers hun territorium door urine te sproeien. Deze geur geeft ook het signaal aan poezen af dat er een mannetje in dit gebied leeft waarmee ze kan paren.

Ruiken

cindy en haar kat Katten ruiken net als mensen met hun neus. Maar naast de neus hebben katten nog een extra orgaan waarmee ze geuren kunnen opvangen; het orgaan van Jacobson. Dit kleine orgaantje bevind zich in de mond van je kat en wordt gebruikt om specifieke, sterke geuren mee te ruiken, zoals de geur van een krolse kat. Om hier mee te kunnen ruiken opent je kat zijn bek een beetje en ademt lucht in die langs het orgaan van Jacobson komt, waar de geur wordt opgevangen.

Geur en smaak

De geur bij katten is, net als bij ons, verbonden met de smaak. Bij katten is deze verbinding zo sterk dat ze zelfs bij een sterk hongergevoel eten niet zullen eten als het niet lekker genoeg ruikt. Een kat die verkouden is kan dan ook, omdat hij zijn eten niet goed ruikt, in korte tijd snel afvallen omdat hij zijn eten niet op zal eten. Dit is ook een probleem waar veel oudere katten mee te maken krijgen. Doordat hun reuk door ouderdom achteruit gaat, ruiken ze hun eten niet goed meer en zullen daardoor minder gaan eten. Speciaal voor oudere katten is er daarom seniorenvoeding; deze voeding ruikt (onder andere) sterker om de kat te verleiden om het toch te gaan eten.