Er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Voor veel voorkomende ongelukken aan een pootje van uw huisdier volgen hier daarom enkele tips.

Iets scherps in de poot

Is uw huisdier in iets scherps getrapt, haal dan het uitstekende scherfje of doorntje er dan meteen uit. Is het scherpe voorwerp eenmaal diep in de poot doorgedrongen dan sluit de eeltlaag zich daarboven. Alleen door de tenen te vergelijken of door op de tenen te drukken merkt u dat er iets aan de hand is. Lukt het niet om het scherpe voorwerp eenvoudig te verwijderen, ga dan niet peuteren. Alleen de dierenarts kan dan het scherpe voorwerp verwijderen.

verzeker uw huisdier

Is het wel gelukt het scherpe voorwerp eenvoudig te verwijderen? Behandel de poot dan een paar dagen met een biotex groen- of sodabadje. Blijft de hond of kat kreupel? Ga dan alsnog naar uw dierenarts.

Poot tussen de deur

Loopt uw hond of kat gewoon verder nadat hij met zijn poot klem tussen de deur heeft gezeten, dan hoeft u zich meestal geen zorgen te maken. Maar als uw huisdier kreupel blijft lopen, kunt u de poot beter even door de dierenarts laten controleren. Zeker bij een jong dier, waarbij de botjes nog erg zacht zijn, is er eerder kans op beschadiging.

Hinkepoot

Als een hond of kat mank loopt kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Heeft het dier zijn poot verstuikt dan kan hij er nog wel op lopen. Volgt er binnen 2 dagen geen verbetering, ga dan naar de dierenarts.

Heeft het dier verhoging, dan kan er een ontsteking in het gewricht zitten en moet de dierenarts er snel naar kijken. Is er een abnormale beweeglijkheid in de poot op een plaats waar geen gewricht zit, dan is de poot gebroken. Het dier kan er niet op staan, de poot bungelt. Draag het dier in een mand of doek naar de dierenarts. Zorg in ieder geval dat de poot niet belast wordt.