We zijn allemaal dol op ons viervoetige gezinslid. We kunnen ons niet voorstellen wat we zonder ze zouden moeten. We vertroetelen ze en wensen ze het beste van de wereld. Ondanks alle goede wil, gaat er ook nog wel eens iets mis. Jaarlijks belanden veel dieren in het asiel omdat zij te nieuwsgierig of eigenwijs waren en daarna zijn zoekgeraakt. Bij katten wordt maar 14% van de gevonden dieren herenigd met zijn eigenaar. Chippen en registreren is dus heel belangrijk!

Honden
Sinds april 2013 is het verplicht jouw hond te chippen en registreren. Als eigenaar ben je ook verplicht de registratie up-to-date te houden. Deze maatregelen zijn genomen om vervelende praktijken zoals mishandelen van de hond of het verkeerd doorfokken tegen te gaan. Waar let je op bij de aanschaf van een nieuwe hond?
– Is de hond gechipt en geregistreerd? Vraag altijd om een registratiebewijs. De chip kun je via de website van chipnummer controleren.
– Laat de hond binnen 14 dagen op jouw eigen naam zetten via daarvoor aangewezen databanken.
– Denk eraan wijzigingen als een verhuizing, telefoonnummer of andere belangrijke gegevens steeds binnen 14 dagen door te geven.
– Moet je, om welke reden dan ook, afscheid nemen van jouw hond? Ook dit moet je doorgeven bij de databank.

Katten
Jouw kat hoef je niet verplicht te chippen. Dit is besloten omdat er met katten minder vaak vervelende praktijken plaatsvinden. Dit neemt natuurlijk niet het risico van het kwijtraken van jouw kat weg. Mocht je er de financiële middelen voor hebben, is het dus altijd goed om dit te laten doen. Ook  hier geldt natuurlijk dat je de gegevens die bij het registratiebureau bekend zijn, up-to-date moet houden.
Bovenstaand geldt ook voor binnen katten. Een open deur of raam en ze kunnen zomaar ineens naar buiten zijn geglipt, de boefjes!

Wat te doen als jij een hond of kat kwijt bent?
We snappen dat er direct een hoop emotie bij je naar boven komt als jij jouw huisdier kwijt bent. Probeer rustig te blijven en informeer bij de politie, dierenambulance, dierenbescherming en de dichtstbijzijnde asielen. Ook kun je social media hier goed voor inzetten. Ben je weer herenigd? Laat dit dan ook weten aan de partijen waar je de vermissing hebt gemeld.

Wat te doen als jij een hond of kat vindt?
Is de hond of kat je niet bekend? Doe dan aangifte bij het asiel of de dierenopvang in jouw gemeente. Het is zelfs verplicht om dit te doen. Hier kunnen ze kijken of het beestje is gechipt en teruggebracht kan worden naar z’n rechtmatige eigenaar. Ken je het baasje wel? Dan is het natuurlijk logisch dat je even contact met hem of haar opneemt.

Meer informatie? Neem eens kijkje op de website van chipjedier.