Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die we bij katten tegenkomen zijn blaasproblemen. Katten zijn gevoelig voor verschillende problemen in de blaas waaronder diverse soorten blaasgruis, blaasontsteking en blaasstenen. Naast de klachten zoals veel plassen, bloed in de urine en onzindelijkheid is er een groter probleem dat hierdoor kan worden veroorzaakt. De plasbuis van de kater kan verstopt raken met ontstekingsmateriaal, blaasgruis of steentjes.

Wanneer de plasbuis van een kater verstopt raakt is dit een levensbedreigende situatie. Er moet onmiddellijk door de dierenarts worden ingegrepen als de kater wel probeert te plassen maar er geen plas uitkomt. De kosten van zo’n ingreep zijn hoog. Het is altijd een spoedgeval en het is vaak noodzakelijk om een dier onder narcose te brengen of zelfs te opereren. Doordat er geen urine meer bij kan in de blaas kan het zelfs gebeuren dat de nieren beschadigen. Door zoveel mogelijk problemen te voorkomen kunt u zich een hoop ellende en een hoop geld besparen.

Als eigenaar van een kat heeft u de mogelijkheid om de kans op het ontstaan van blaasproblemen te verkleinen. Naast de “gewone” lichamelijke aanleg van uw kat zijn er namelijk verschillende omgevingsfactoren die de kans op blaasproblemen erg vergroten.

Stimuleren van de aanmaak van urine

cindy en haar kat Katten drinken van zichzelf erg weinig. Ze zullen niet snel naar een bakje water toelopen om even wat te drinken en drinken kraanwater ook niet voor het lekkere. Een kat houdt van water met een smaakje. De vijver, de vissenkom, water in de bloemenvaas; alles smaakt beter dan simpel kraanwater.
U kunt uw kat stimuleren om meer te drinken en daardoor de kans op het vormen van blaasgruis en blaasstenen verkleinen. Geef de kat verdunde valeriaanthee (verdunning in ieder geval 1 op 4 nadat u er een kopje thee van heeft gezet). Of maak thee van kattenkruid (vers uit de tuin of gedroogd bij de dierenspeciaalzaak vandaan) en geef dit in een verdunning. Geeft dit op kamertemperatuur en ververs het iedere dag. U kunt dit op meerdere plaatsen door het huis neerzetten zodat uw kat dit vaker tegenkomt dan alleen wanneer hij naar de waterbak loopt.
Maak niet meer aan dan in 1 dag wordt gebruikt. Wat over is moet weg.

Als u uw katten zachtvoer geeft, blikvoer of portiezakjes, dan kunt u dit aanlengen met water. Zo krijgt uw kat ongemerkt toch extra vocht binnen.
Doordat de blaas zo beter wordt “schoongespoeld” is de kans op problemen een stuk kleiner.

Een fijne kattenbak

Wanneer het weer slechter is zien we in de dierenartsenpraktijk de plasproblemen bij katten toenemen. Katten die in de regen en kou liever niet naar buiten gaan houden hun plas te lang op en kunnen daardoor plasproblemen krijgen. De meeste problemen zien we in het najaar en voorjaar als het een tijdje flink heeft geregend.

Katten zijn over het algemeen nogal kieskeurig waar ze plassen. Als uw kat altijd naar buiten kan dan zal hij of zij vaak de voorkeur hebben om buiten te plassen. Zorg er echter wel voor dat er binnen een kattenbak staat die door de kat niet als vervelend wordt ervaren.

De meeste katten gebruiken het liefst een kattenbak zonder kap met een vulling zonder geur die een zandachtige structuur heeft. Een kap met bak wordt over het algemeen ook goed verdragen, alleen kappen met een luikje worden vaker vermeden omdat dit nare geurtjes vasthoudt. Dit is voor de eigenaar prettig, maar je kunt je voorstellen dat je als kat niet zo vrolijk wordt als je in de poeplucht moet gaan zitten plassen. Een andere verklaring voor de afkeer voor bakken met luikjes is dat de kat zich ingesloten voelt of dat het luikje bij het binnengaan van de bak bij het heen en weer zwaaien tegen de kat aanbotst.

verzeker uw huisdier

Ook de plaats van de kattenbak kan het verschil maken of de kat het er wel of niet op doet. Kies bij voorkeur een rustige plek die niet in de doorloop ligt maar wel in de buurt van de kat is. Keuken, bijkeuken of hal zijn ideaal zolang ze niet druk bevolkt zijn.

Als u de mogelijkheid heeft loont het de moeite om uit te proberen waar de voorkeur van uw kat ligt met betrekking tot het type bak, de vulling en de plaats in huis. Zorg er daarnaast voor dat de kattenbak dagelijks wordt uitgeschept. Ook katten maken het liefst gebruik van een schoon toilet. Als u meerder katten in huis heeft doet u er verstandig aan om meerdere kattenbakken klaar te zetten.

Overgewicht

Als laatste wil ik u op het hart drukken er voor te zorgen dat uw kat een gezond gewicht behoudt. Katten met overgewicht hebben vele malen meer kans op blaasproblemen dan katten met een gezond gewicht.