John de Blaey (79) bezoekt het graf van hond Bor elke twee maanden en op zijn bureau prijkt een foto van de airedaleterrier die in 2004 overleed aan botkanker. „Hij was te ver heen en bestraling kon alleen in het buitenland. Als het had gekund, al was het voor pijnbestrijding, was ik zo naar Zurich gegaan.

De oud-politieman voelde zoveel onmacht over het overlijden van zijn ‘kind’, dat hij de stichting Doc-ter U oprichtte, met als doel om in Utrecht een bestralingskliniek voor huisdieren op te zetten. Die kliniek bij de faculteit diergeneeskunde opent vandaag.

Het verhaal van De Blaey is niet uniek. Mensen gaan steeds verder in hun liefde voor hun huisdier, zegt hoogleraar diergeneeskunde Jan Rothuizen van de Universiteit Utrecht. „Dat een vrouw pas in Amerika 36.500 euro neertelde voor de chemotherapie van haar papegaai heb ik nooit meegemaakt. Wel dat iemand voor een paar duizend euro liet verspijkeren aan zijn leguaan,” zegt hij. „Mensen zien hun dieren als gezinslid en hebben steeds meer geld voor ze over. Dat is inherent aan de consumptiemaatschappij.

verzeker uw huisdier

Maurice Zandvliet, dierenartsspecialist oncologie en radiotherapie van de Universiteit Utrecht en zijn collega’s zien jaarlijks 7000 dieren met kanker, waarbij bestraling de enige of een goede aanvullende behandelmethode zou zijn. „Eerder moesten mensen naar Wenen of bijvoorbeeld Zurich. Nu kunnen wij jaarlijks 300 dieren behandelen.

Een complete bestraling kost 2500 euro, een pijnbestrijdende en levensverlengende behandeling komt neer op 1700 euro. Zandstra verwacht vooral honden en katten. Maar ook kleinere dieren zijn welkom. „Ik was in Wenen in een kliniek waar een hamster werd bestraald,” zegt hij. „Het is aan de eigenaar van een dier om te bepalen hoever hij gaat. Wij voeren alle behandelingen uit waarbij dieren zijn gebaat. Ook als het hamsters zijn.

De komst van een bestralingskliniek is een grote stap voorwaarts. „Op diergeneeskundig gebied is haast net zoveel mogelijk als op dat van humane geneeskunde,” zegt Rothuizen. Ook hij vindt dat de eigenaar moet bepalen welke behandelingen hij voor zijn dier wil. Zelfs als dat hersen- of openhartoperaties zijn waarvoor je nog naar Amerika moet. „Mijn grens ligt bij niertransplantaties bij honden die daar worden gedaan. Gezonde asielhonden staan nieren af. Na de operaties moet de eigenaar de asielhond in zijn huis opnemen.” Het opzetten van een orgaandonatiesysteem voor dieren is volgens de hoogleraar te duur en ingewikkeld. „Over tien jaar kunnen veel organen worden gered dankzij ons onderzoek naar stamceltherapie.” De grootste huisdierverzekeraar Proteq Dier & Zorg vergoedt per hond of kat jaarlijks maximaal 5000 euro. „We vergoeden bijna alles. Van bestralingen, hydrotherapie tot accupunctuur,” zegt directeur Martijn Meijlink. Proteq heeft zo’n 100.000 cliënten. De Blaey’s huidige hond Sandy (11) is niet verzekerd. „Voor haar ga ik net zo ver als voor Bor,” zegt hij geëmotioneerd. „Ook als me dat veel kost, dan maar niet op vakantie.

Bron: Algemeen Dagblad 1-4-2010