Er zijn verschillende redenen waarom iemand een huisdier wil nemen; omdat je op zoek bent naar gezelligheid, omdat je via een huisdier in contact kan komen met andere mensen, omdat je door een huisdier meer beweging of structuur in je leven wilt brengen of omdat het diertje er zo schattig uitziet.

Maar niet iedereen is geschikt voor het houden van een huisdier.

Naast een hoop liefde brengt een huisdier ook een hoop verantwoordelijkheden met zich mee en zal je er voldoende tijd in moeten investeren. Bedenk daarom vooraf goed of je een geschikt baasje zou zijn en wees hierbij eerlijk tegenover jezelf; zo voorkom je later misschien een hoop ellende voor jou en je toekomstige huisdier!

Waar moet je op letten

Er zijn een hoop dingen waar je als toekomstig huisdiereneigenaar goed over na moet denken. Voor wie erover nadenkt om een huisdier te nemen volgen daarom hieronder een aantal zaken waar je in ieder geval goed over na moet denken.

Tijd en aandacht

Een huisdier vraagt veel tijd en aandacht; het is niet alleen een kwestie van eten geven en uitlaten of de bak verschonen. Naast de dagelijkse verzorging zoals voeren en verschonen zal je ook tijd moeten investeren in het opvoeden van je huisdier, de ‘grootschaligere’ verzorgingsrituelen (bijvoorbeeld nagels knippen of voor controles en vaccinaties naar de dierenarts), voldoende beweging (sport en spel) en aandacht in de vorm van liefde en gezelligheid.

Hoeveel tijd je precies kwijt bent hangt natuurlijk af van het huisdier dat je kiest; het is daarom slim om de hoeveelheid tijd die je vrij wil maken voor je nieuwe huisdier mee te laten wegen in de keuze die je gaat maken.

Ruimte

Bedenk vooraf goed hoeveel ruimte je beschikbaar kan stellen voor je nieuwe huisdier en of deze ruimte wel te gebruiken is voor je nieuwe huisdier. Een kat wordt er bijvoorbeeld niet gelukkig van om in een kamer opgesloten te zitten en een hamsterkooi kan je niet bij een verwarming plaatsen. Ga daarom voor je een huisdier koopt goed na of de ruimte die jij voor je nieuwe huisdier wilt gebruiken daar wel geschikt voor is.

Toekomst

Niemand weet wat de toekomst brengt, maar het is wel verstandig om hier in grote lijnen over na te denken voor je een huisdier neemt. Sommige huisdieren kunnen immers vele jaren bij je blijven. Weet je bijvoorbeeld nu al dat je over een jaar meer wil gaan werken? Hou er dan rekening mee dat niet ieder huisdier geschikt is om vaker alleen te zitten. Of heb je op redelijke termijn een kinderwens? Zorg dan dat je een huisdier neemt dat goed samen kan gaan met kinderen.

Bedenk vooraf ook wat je gaat doen als je zonder huisdier op vakantie wilt of wat er met je huisdier gebeurd als er iets ernstigs met jou gebeurd.

verzeker uw huisdier

Allergie

Als jij of een van je huisgenoten allergisch is voor een diersoort, is het verstandig om je vooraf goed te laten testen; de kans dat je ook allergisch bent voor andere (huis)dieren is dan groot. Ook is het risico groter dat je deze allergie zal gaan ontwikkelen. Laat je daarom voor je een huisdier neemt goed adviseren door een allergoloog.

Kosten

Het hebben van een huisdier brengt ook financiële gevolgen met zich mee. Wanneer je een huisdier koopt zal je moeten investeren in het dier zelf, maar ook in zaken die de omgeving geschikt maken voor een huisdier zoals een kooi, een voederbak of speeltjes. Daarnaast ben je ook jaarlijks een bedrag kwijt aan voeding en andere verzorgingsmiddelen (bijvoorbeeld kattengrit, hooi of anti-vlooienmiddeltjes) en zal je rekening moeten houden met onvoorziene kosten, bijvoorbeeld wanneer je huisdier ziek wordt of een ongeluk krijgt. Sluit een dierenverzekering af om dit soort kosten te dekken.

Wees hierin streng voor jezelf! Als je moeite hebt met rondkomen is het niet verstandig om ook nog eens een huisdier te nemen, hoe graag je dat ook zou willen. Als je toch een huisdier neemt en er gebeurd iets waarvoor je de kosten niet kan betalen, betaalt je huisdier de prijs.

Doe de test

Om je te helpen bij het maken van de beslissing om wel of geen huisdier te nemen, heeft de dierenbescherming een test ontwikkeld. De test is bedoeld als advies voor mensen die van plan zijn om een nieuw huisdier te nemen. Doe hier de huisdierentest voor honden of huisdierentest voor katten