Een kindje op komst, super spannend! Maar hoe ga je straks zorgen dat jouw hond went aan de baby? Dit is een zorg waar veel aanstaande ouders mee worstelen en dat terwijl je juist onwijs zou moeten genieten van deze periode. Hieronder lees je wat je kunt doen.

Tijdens de zwangerschap:

– Zodra je de kinderwagen in huis hebt, zet hem eerst een tijdje in het zicht. Na een tijdje kun je er vast meenemen als je gaat wandelen met de hond.

– Ook kun je vast een paar keer tijdens het wandelen een pop in een draagzak meenemen.

– Jouw hond laten wennen aan babygeluiden? Laat af en toe eens een geluidsfragment van een brabbelende of huilende baby horen.

Na de zwangerschap:

– Relax! Tuurlijk is het spannend hoe de hond reageert op jouw baby. Maar reageer jij heel gespannen? Dan zal de hond dit voelen en overnemen.

– Het is goed om de moeder na de bevalling zonder baby de hond te laten begroeten, en daarna de vader met de baby. Let op dat de hond niet opspringt.

– Heb je een hond die snel gestresst is in onwennige situaties? Na de zwangerschap komen er vaak veel mensen over de vloer en met de gewenning en zorg voor de baby is dit een hectische tijd. Je kunt er voor kiezen om een tijdelijk logeeradres voor jouw hond te zoeken voor de eerste paar dagen na de bevalling. Zo krijgt hij evengoed voldoende aandacht!

– Zet een krukje of stoel naast de commode zodat jouw hond ook kan zien wat jij daar doet.

– Zodra jouw kleine kan kruipen en misschien wel lopen, zorg voor een plek voor de hond waar de baby niet bij kan. Zo kan de hond zich altijd terugtrekken als hij hier even geen zin in heeft.

– Straf niet, maar beloon. Goed gedrag kan altijd worden beloond, mocht jouw hond bijv. een keer grommen dan is de kans groot dat je zelf ook onvoldoende hebt opgelet en ruimte hebt gegeven. Ga rustig om met dit soort situaties.

– Geef je kind een knuffelhond en leer hem/haar hier voorzichtig en zacht mee om te gaan. Grote kans dat dit zelfde gedrag wordt overgenomen op jouw hond.

– Tot slot de tip: Hoe goed de twee ook overweg kunnen, ben je er niet bij? Laat je kind nooit alleen met de hond.

Hopelijk nemen deze tips iets van de stress weg. Heb je zelf nog tips? We hopen dat je deze deelt!