Je wilt natuurlijk dat je kat vrolijk en gezond door het leven gaat. Daarom zorg je natuurlijk dat je kat beschermd is tegen gevaren van buitenaf, want.. voorkomen is beter dan genezen. Lees hier hoe je je  kat het beste preventief kan beschermen.

Vaccinaties:

Basis inenting: Kittens kunnen hun eerste vaccinatie voor de niesziekte én kattenziekte rond de 9 weken krijgen. Om te zorgen dat ze helemaal beschermd zijn, worden deze vaccinaties na 3 weken nogmaals herhaald. Als je kitten 1 jaar is krijgt ze nogmaals een vaccinatie voor beide ziektes.

Herhalingsvaccinaties: Na het eerste vaccinatie jaar moeten katten elk jaar opnieuw gevaccineerd worden tegen de niesziekte. De vaccinatie voor de kattenziekte blijft wat langer goed. Daarvoor moeten jullie elke 3 jaar terugkomen. Ook voor binnenkatten, die eigenlijk nooit in aanraking komen met andere katten, is het goed om gevaccineerd te worden tegen de niesziekte. Het is namelijk een erg resistent virus en kan ook door indirect contact worden overgedragen.

Met onze comfort verzekering kan je ook een dekking afsluiten voor de vaccinaties van je kat.

Titerbepaling:

We willen jullie ook even wijzen op de mogelijkheid tot een de titerbepaling. Dit is een bloedtest waarmee kan worden aangetoond of jouw huisdier (nog) voldoende bescherming heeft tegen bepaalde ziektes. Zo voorkom je onnodig vaccineren wat voor negatieve bijwerkingen kan zorgen. In Nederland wordt de titerbepaling meestal afgenomen door de dierenarts door middel van de Vaccicheck.

Wormen:

Worminfecties kunnen in de eerste levensmaanden vaak voorkomen. Daarom is het goed om kittens regelmatig ontwormd worden. Het advies is om dit met 3, 5 en 7 weken te doen en vervolgens maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden.

Hoe vaak je je kat na de eerste 6 maanden moet ontwormen is afhankelijk van de levensstijl. Komt hij/zij vaak buiten dan is het goed om 4x per jaar te ontwormen.

Zorg ervoor dat een van deze ontwormingskuren 2 weken voor de vaccinaties wordt toegediend, dan is de vaccinatie effectiever.

Vlooien:

Vlooien zijn voor zowel mens als dier erg vervelend. Als je kat niet buitenkomt heeft hij/zij een klein infectierisico. Dan is het vaak niet nodig om preventief te behandelen, maar is een regelmatige inspectie met bijvoorbeeld een vlooienkam voldoende.

Voor katten die wel buiten komen is preventief behandelen wel aan te raden. Hou dan de behandelingsintervallen aan van het product dat je gebruikt. Dit kan namelijk per product verschillen en staat aangegeven op de verpakking. Dagelijks stofzuigen van de plekken waar je kat het meeste ligt, helpt ook met het voorkomen van vlooien.

Teken:

Gelukkig zijn katten minder gevoelig voor ziektes die door teken worden overgedragen dan honden, maar het is toch slim om je kat regelmatig op teken te controleren. Zeker in de tekenperiode (april tot en met september). Als je kat veel teken krijgt dan is het handig om preventief te behandelen. Dit kan met een pipetje in de nek (2 weken bescherming) of een tekenband (7 maanden bescherming).

Naar het buitenland:

Als je je kat meeneemt naar het buitenland zorg dan dat hij/zij een geldig Europees dierenpaspoort heeft, gechipt en geregistreerd is en een vaccinatie heeft tegen hondsdolheid (ja, ook katten). De hondsdolheidsvaccinatie moeten minstens 21 dagen voor vertrek worden toegediend. Afhankelijk van het land van bestemming kunnen ook nog aanvullende regels van toepassing te zijn. Dit kan je navragen bij je dierenarts.