Terwijl de bomen juist blaadjes en bloemen krijgen, zorgt het lenteweer ervoor dat onze hond en kat een spreekwoordelijk jasje uit doen. Terwijl zij het hele jaar door haren verliezen, is dit tijdens seizoenswisselingen op zijn piek. De rui. Kun je iets doen om te zorgen dat je de haren niet in plukken door jouw huis terugvindt?!

Natuurlijk of andere oorzaak
Het is altijd goed om alert te blijven. Is de haaruitval natuurlijk of kan dit een andere oorzaak hebben? Over het algemeen kun je aanhouden: bij verharen ontstaan geen kale plekken. Gebeurt dit wel of twijfel je? Raadpleeg dan altijd even de dierenarts.

Wat er gebeurt tijdens de rui
In het voorjaar en tijdens de herfst wisselt jouw huisdier tussen winter- en zomervacht. De gehele vacht laat in een paar weken los en hier komt een nieuwe vacht voor terug die past bij het seizoen. Bij dieren die veel buiten zijn, is de ruiperiode beter te merken dan dieren die veel binnen zijn.

Is er iets dat je kunt doen om te zorgen dat de haren niet door het hele huis verspreid liggen?
De slaapplaats kan invloed hebben op de hoeveelheid haar die jouw hond of kat verliest. Is de slaapplaats vlakbij een kachel of andere warmtebron? dan stimuleert dit verharen.
– Goed borstelen met de juiste borstel is belangrijk. Welke borstel het meest geschikt is voor jouw viervoeter, dat kun je navragen bij een trimsalon.
– Je kunt hem/haar in bad doen. De losse haren spoelen er dan vanzelf af. Even nadrogen met een koude föhn, en je hebt ook de laatste lossen haren te pakken. Geen zin in een vieze badkamer? Bij verschillende trimsalons kun je je hond laten wassen of een ruimte huren om dit zelf te kunnen doen.
– Tenslotte heeft de voeding die jij geeft invloed op de hoeveelheid verharen. Kwalitatief goede voeding voorkomt het verharen voor een deel. In goede voeding is een juiste verhouding Omega 3- en 6 vetzuren.

Hopelijk kunnen jullie met deze tips wat ongemak voorkomen. Zelf nog tips? We horen het graag!